• Call Us +382 69 768 224
SLOVENAČKO – CRNOGORSKI POSLOVNI FORUM EKONOMSKE SARADNJE

SLOVENAČKO – CRNOGORSKI POSLOVNI FORUM EKONOMSKE SARADNJE

Ambasada Republike Slovenije u Crnoj Gori, Institut za strateška rješenja i Slovenački poslovni klub, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, organizovali su 21. februara poslovno-ekonomski forum pod nazivom „Crna Gora i Slovenija: Ekonomski povezane, regionalno jače“.

U fokusu skupa bili su ekonomska integracija Zapadnog Balkana, ukazivanje na veliki značaj koji slovenačke kompanije imaju u Crnoj Gori, te pronalaženje sinergije za buduću saradnju.

Ambasador Slovenije Gregor Presker istakao je potencijale Crne Gore za unapređenje privredne saradnje, posebno u turizmu, ali i u proizvodnji i preradi hrane, energetici, IT industriji, cirkularnoj ekonomiji, zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom. Prema njegovim riječima, više od 150 slovenačkih poslovnih subjekata već je prepoznalo odlične mogućnosti i djeluje na crnogorskom tržištu .

 Slovenačke kompanije, kao i svi strani investitori za dalja ulaganja traže zdravo poslovno okruženje, političku stabilnost, predvidljive i pouzdane uslove poslovanja, vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, jaču borbu protiv korupcije, sive ekonomije i nelojalne konkurencije, poštovanje zakonskih okvira i procedura. Reformski put, koji je uključen u pregovarački proces za članstvo Crne Gore u EU trebalo bi da rješava i ove izazove. Nadam se da će se taj put što brže nastaviti i da će se time u Crnoj Gori kreirati još povoljnija poslovna klima koja će privući nove strane investitore i doprinijeti diverzifikaciji vaše ekonomije- rekao je Presker, izrazivši očekivanje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, što će značajno doprinijeti njenom ekonomskom razvoju.

Tine Kračun, direktor Instituta za strateška rješenja rekao je da Crna Gora i Slovenija, iako male države imaju veliku ekonomsku međuzavisnost, u prilog čemu govori i rekordna spoljnotrgovinska razmjena ostvarena u 2022. godini, u iznosu većem od 104 miliona eura.

– Ekonomska saradnja biće još važnija za dobrobit svih zemalja u regionu. Ali ako sa novom ekonomskom saradnjom u regionu želimo da budemo konkurenti na globalnom nivou, onda moramo da napravimo model na kojem ćemo imati lance snabdijevanja koji su brzi, efektivni i bez granica. Zato je bitno da svi radimo u tom smjeru, da Crnu Goru i zemlje regiona povežemo  u zajedničku ekonomsku zonu sa Evropskom unijom – kazao je Kračun.

Prema riječima Matjaža Božiča, predsjednika Slovenačkog poslovnog kluba u Crnoj Gori i Glavnog Izvršnog direktora Lovćen osiguranja AD Podgorica, klub je otvorena za sve koji žele da posluju sa Slovenijom i Crnom Gorom i učestvuju u razvoju njihovih ekonomskih odnosa. Posebno je ukazao na važnost podrške Ambasade poslovnoj zajednici Slovenije u Crnoj Gori.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je da ekonomska saradnja prati dobre bilateralne odnose dvije prijateljske zemlje, te da je ova krovna poslovna asocijacija sa partnerskim organizacijama iz Slovenije značajno uticala na tokove i obim trgovinske razmjene, između ostalog i tako što je omogućila efikasno i ciljano orijentisano povezivanje privrednika.Podsjetila je da je Privredna komora već iskoristila bogato iskustvo Slovenije kao zelenog srca Evrope i začetnika resursno efikasnih praksi u cilju izrade Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

O investicionom okviru u turizmu Crne Gore govorila je dr Olivera Blagojević Popović, v.d. generalne direktorice Direktorata za investicije i razvoj konkurentnosti u turizmu, MERT. Ona je kazala da je moderna Crna Gora usmjerena na usvajanje evropskih vrijednosti i predstavlja sigurnu destinaciju za ulaganja gdje potencijalni investitori mogu računati na stimulativan poreski ambijent. Ona je predstavila najznačajnije investicije realizovane u ovom sektoru.

Na temu bezbjednosti i povjerenja govorio je Roland Žel, generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku, Ministarstva odbrane Republike Slovenije. On je istakao da crnogorski put u NATO predstavlja najbolji primjer priče o uspjehu, koja je sigurno u jednom dijelu i plod saradnje i partnerstva sa Slovenijom i od kojeg bi ostale zemlje zapadnog Balkana mogle puno naučiti.

Gorazd Čibej, direktor Agencije za nadzor osiguranja Slovenije, kazao je da sektor osiguranja mora dati sve od sebe kako bi zaštitio podatke o strankama od kibernetičkih napada. Kako bi se osigurala sigurnost podataka o klijentima, osiguravajuća društva moraju se pridržavati različitih zahtjeva u vezi zaštite ličnih podataka, uključujući GDPR.

U okviru događaja je organizovan Okrugli sto na temu Ekonomskih integracija i saradnje na Zapadnom Balkanu. Govorili su: , Matjaž Božič, Glavni izvršni direktor Lovćen osiguranja AD Podgorica i Predsjednik Slovenačkog Poslovnog Kluba u Crnoj Gori, Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono-razvojni fond Crne Gore IRF,  Marko Čelebič, direktor Sektora poslovanja sa pravnim licima NLB banke  Blagota Radović, vlasnik Zetagradnje i  Balša Ćulafić, koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama u Privrednoj komori Crne Gore i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (ZB6 KIF),  Podgorica. Moderatorka je bila Marija Mirjačić, urednica Ekonomske redakcije Vijesti.

Matjaž Božić ističe da osiguranje u stopu prati potrebe biznisa, te da Triglav grupa doprinosi njegovoj pouzdanosti, poslujući u gotovo svim državama Zapadnog Balkana. Posebno se osvrnuo na instrument osiguranja potraživanja u izvozu, za koji, kako kaže, u Crnoj Gori ne postoji dovoljno interesovanje.

– Mi imamo spremne taj proizvod i know how i ako nekome to zatreba – tu smo – rekao je Božić.

Irena Radović  kazala je da su politička stabilnost i bezbjednost poslovanja neodvojive kategorije. Smatra da je dodatni kvalitet što je Slovenija sa više od 150 kompanija u Crnoj Gori i izražava nadu da će se njihov broj uvećati.

– Slovenija je partner od povjerenja preko kojeg se približavamo EU, a to je bila i tokom NATO integracije. Uloga Slovenije je veoma značajna i za naš razvoj, jer je „ubrizgala“ preko 15 miliona eura u razvojne projekte, što pokazuje njenu posvećenost boljitku Crne Gore – rekla je Radović, dodajući da svaka slovenačka investicija otvara prostor za nove evropske, te da prostor za jaču saradnju dvije zemlje naročito vidi u oblasti zaštite životne sredine i prenosu know-how, kako bismo bolje koristili sredstva opredijeljena za projekte.

Marko Čelebić ocjenjuje da je Slovenija prirodni partner Crnoj Gori na evropskom putu, kao nekadašnja republika bivše Jugoslavije, mala država koja najbolje razumije otvaranje granica i izazove koje to donosi, ali i zbog toga što je ova država primjer veoma dobre transformacije u izrazito izvoznu ekonomiju sa diverzifikovanim djelatnostima. Smatra da bi veća saradnja trebalo da bude uspostavljena između srednjih preduzeća dvije države, te da je Sloveniji interesantan upravo ovaj segment.

Blagota Radović, jedan od prvih crnogorskih investitora u Sloveniji, tokom svoje diskusije je napravio poređenje crnogorskog i slovenačkog poslovnog ambijenta. Naročito je apostrofirao naš problem izmjena zakona koji se odnose na privredu što veoma destimulativno djeluje na investitore, te da je upravo predvidljivost najveća prednost za biznis u Sloveniji.

Balša Ćulafić, predstavnik Komore i KIF ZB6, istakao je da se poslovni ambijent u našoj zemlji kontinuirano mijenja pod uticajem kako spoljnih, tako i unutrašnjih faktora.

– Poslovni ambijent bi trebalo dodatno unaprijediti, a za šta je neophodan dalji razvoj i implementacija pravnog okvira. Uspostavljanje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta preduslov je za intenziviranje privredne aktivnosti i privlačenje novih investicija, dok su transparentnost i neselektivnost u transakcijama ključne za stimulisanje zdrave konkurencije na tržištu – rekao je Ćulafić.

Comments are closed.