• Call Us +382 69 768 224
Održana manifestacija „Slovenački dan u Crnoj Gori“ 19. i 20. novembra 2016. godine

Održana manifestacija „Slovenački dan u Crnoj Gori“ 19. i 20. novembra 2016. godine

19. i 20. novembra 2016 godine, Slovenački poslovni klub u Crnoj Gori i Ambasada Republike Slovenije u Podgorici organizovali su manifestaciju “Slovenački dan u Crnoj Gori”, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

 Tokom dva dana trajanja manifestacije „Slovenački dan u Crnoj Gori“ podgorički mališani su se upoznali sa najpopularnijim sportom u Sloveniji – smučarskim skokovima.

Sa tehnikama i ljepotama ovog sporta, djecu su upoznavali nekadašnji svjetski prvak u ovoj disciplini i autor projekta „Mini Planica“, g-din Franci Petek i nosilac srebrne olimpijske medalje u ski skokovima g-din Matjaž Zupan.

Manifestaciju je zvanično otvorio Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik.

Ski skakaonica „Mini Planica“ predstavlja inovativan način učenja i promocije smučarskih skokova, jednog od najpopularnijih sportova u Sloveniji.

U ski skakaonici uživala su djeca uzrasta od 6 do 12 godina, s tim što su se nakon kratke obuke i provjere sposobnosti, puštala i mlađa djeca (oko 4 godine), ili starija (do 70 kg težine).

Predsjednik Kluba i izvršni direktor Sava Montenegro osiguranja Nebojša Šćekić je pozvao roditelje da dovedu djecu da osjete kako izgledaju ski skokovi.

„Ovo je prvo predstavljanje „Mini Planice“ u Crnoj Gori. Zajedno sa slovenačkom ambasadom, želimo da ovaj događaj preraste u tradiciju, na kojoj će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa slovenačkom kulturom i smučarskim skokovima.“

Svjetski šampion iz 1991. godine i jedan od najuspješnijih slovenačkih skakača Franci Petek otkrio je kako je došao na ideju da iskonstruiše „Mini Planicu” i tako ski skakaonicu približi najmlađima.

„Ideja o „Mini Planici” se formirala više godina, jer su sve skakaonice negdje sakrivene po šumama i brdima i nisu lako dostupne ljudima. Prve prototipe ski skakaonica koje se lako rastavljaju i sastavljaju napravili su Norvežani, pa onda i mi. Na ovim skakaonica promovišemo kulturu skijaških skokova, jer se radi o plemenitom sportu kojim se ne može baviti svako. Srećni smo što smo u Podgorici, jer mislim i da bi i Crnogorci sasvim uspješno mogli skakati, ako bi imali mogućnosti za to.“ – rekao je Petek, koji je dodao da tajna uspješnosti slovenačkih skakača leži u sistemu rada, tradiciji i srčanosti.

Foto galerija

Comments are closed.